Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op het moment is er een enorme vraag naar nieuwe computers, graag ook met externe videokaarten. Nu is economisch gezien echter niet het moment om na te denken over een nieuwe computer door een mix van factoren.

Externe videokaarten worden gebruikt om videogames op de PC te spelen, maar ook in de zakelijke markt spelen ze een belangrijke rol. Vooral voor ontwerpers, architecten en in voor industriële tekeningen zijn videokaarten van groot belang. Veel mensen denken namelijk dat de processor het hart van de computer is, maar steeds meer taken van de processor voor het berekenen van taken wordt door de videokaart overgenomen. Een videokaart is veel efficiënter in het doen van natuurkundige berekeningen en gaan qua ontwikkeling harder vooruit van de processor. Vooral de Nvidia RTX 3000 serie is een enorme technologische sprong voor een betere prijs dan haar voorganger.

Er is momenteel een enorm tekort aan videokaarten. De tekorten zijn ingezet vrijwel gelijktijdig met de wereldwijde uitbraak van corona. Fabrieken in China, waar het overgrote deel van de chipproductie plaatsvindt, moesten sluiten om de verspreiding van het virus in te dammen. Ook toeleveranciers van grondstoffen zoals silicium moesten hun deuren sluiten. Aan de andere kant moesten mensen meer thuis gaan werken, waardoor de vraag naar chips enorm toenam. Tel daarbij op dat steeds meer gewone mensen cryptovaluta willen minen op videokaarten, was er ruimte voor een ‘perfect storm’ waardoor er vrijwel geen videokaarten beschikbaar zijn.

Videokaarten als warme broodjes

Wie even op Marktplaats gaat kijken ziet dat er woekerprijzen worden gevraagd voor videokaarten. En mensen zijn dat bereid om te betalen, mede dankzij de piek in crypto op dit moment. Mensen zijn bereid om drie keer de marktprijs te betalen voor de kaarten. Handelaren en webshops verkopen zogenaamde GPU’s (Graphics Processing Units) ook tegen sterk gestegen marktprijzen, verkopen via de achterdeur een cryptominers en kunnen de vraag simpelweg gewoon niet aan. Als zij überhaupt al voorraad binnen krijgen.

Dit heeft als gevolg dat nu niet het moment is om na te denken over een upgrade of nieuwe computer waar een videokaart nodig is. Gewone, simpele workstations waarbij de videochip in de processor zit gebakken heeft de voorkeur om nog betaalbaar aan nieuwe computers te komen. Maar ook hier zijn de prijzen gestegen, maar lang niet zo hard als voor de videokaarten. Fabrikanten verwachten dat de tekorten tot diep in 2022 kunnen duren.

Alternatief is eventueel de nieuwe M1 serie van Apple, met onder andere de nieuwe iMac. Deze lijken vooralsnog voldoende leverbaar door Apple. We raden Apple aan als je onderdeel uit wilt maken van het Apple ecosysteem waarbij je meerdere Apple producten zoals een Apple Watch, iPad of iPhone gebruikt.

Onze diensten

Meer

Van Der Heijden IT

06-81702579

info@vanderheijdenit.nl

(maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur)

Jan van Hoofstraat 1
5684 XS Best
(per 5 juni 2023. Let op, geen bezoekadres)

KVK 54183049
BTW NL126128273B01