Zoek
Sluit dit zoekvak.

Als ik bij mensen thuis kom, is één van de eerste vragen wat voor computer en smartphone ik heb. Er wordt dan raar opgekeken als ik zeg dat ik een MacBook Pro gebruik in combinatie met een Mac Mini. In mijn zak zit een iPhone 6 Plus en om mijn pols zit een Apple Watch. “Allemaal dure spullen, daar heb ik het geld niet voor.” Ik ook niet, maar laat mij uitleggen waarom ik toch Apple producten heb.

Mijn eerste Apple product was een iPhone 4 in 2010. Daarvoor had ik een HTC Touch Pro2, mijn inziens nog altijd mijn favoriete telefoon die ik ooit heb gehad. Het nadeel was echter: de telefoon draaide op Windows Phone 7, een besturingssysteem dat echt om te huilen was. Met de komst van mijn iPhone 4 veranderde dat. Het was qua design een prachtige telefoon en de software was uitmuntend. Vanaf toen sloeg de vonk over.

Mac Mini en MacBook Pro

Niet veel later kocht ik mijn huidige Mac Mini, voor net iets minder dan 1000 euro. De keuze voor een Mac Mini was simpel: betaalbaarheid. Destijds was het model vanaf 499 euro te koop, zeer betaalbaar voor die tijd. Ondanks enkele upgrades intern zoals het uitbreiden van het werkgeheugen van vier naar acht gigabyte en het inbouwen van een SSD, nog altijd draaiend als een tierelier. Een computer van nu ruim acht jaar oud waar ik nog steeds veel plezier van heb. De ondersteuning vanuit Apple is inmiddels opgeheven, ik kan dus niet meer het nieuwste besturingssysteem installeren. Geeft niks, hij doet het nog gewoon.

Niet veel later kreeg ik de kans om van een kennis een MacBook Pro te kopen voor een zacht prijsje. De kennis wou er van af omdat ze een nieuwe kreeg en er problemen zouden zijn met de USB poort waardoor ze dacht er toch niet veel voor te kunnen vangen. Ik kocht de MacBook Pro, een model uit 2009, en had binnen no-time de USB poort gerepareerd. Het beestje is nu tien jaar oud en heeft ook een werkgeheugen upgrade gekregen van vier naar acht gigabyte en een SSD. Nu beginnen zijn dagen toch te tellen.

Apple Magic Mouse en Apple Wireless Keyboard

iPhone en Apple Watch

Nu heb ik een iPhone 6 Plus in mijn zak zitten, een smartphone die in 2014 gelanceerd werd. Ik kocht de mijne direct toen ‘ie in de verkoop kwam, wat de telefoon nu vier en een half jaar oud maakt. In die vier jaar heeft ‘ie flink wat te voortduren gehad en begint nu echt tegen te sputteren. Maar ik mag niet klagen: Apple ondersteunt de telefoon vooralsnog met nieuwe updates en alles is origineel. De batterij moet echter wel vervangen gaan worden.

De meest recente aankoop was mijn Apple Watch, voor een klein bedrag op Marktplaats op de kop getikt. Een eerste generatie uit 2014 (hetzelfde jaar als mijn iPhone 6 Plus) is langzaam en krijgt geen updates meer. Lang niet zo fijn als de nieuwere modellen. Maar voor dat kleine bedrag kreeg ik een Apple Watch met een duur bandje die ik gewoon weer kan gebruiken, ik kan gewoon zien hoe laat het is en ontvang al mijn notificaties op mijn pols. Dit voorkomt dat ik nu niet ongeïnteresseerd over kom door iedere keer op mijn telefoon te kijken, maar dat ik ongeïnteresseerd over kom door op mijn pols te kijken.

iPhone 6 Plus

Alles werkt samen

En waarom heb ik al deze Apple producten nu? Ik leg het mensen altijd op de meest simpele manier uit: 97% van de computer die ik moet repareren draaien Windows. Waarom? Omdat Windows computer makkelijker kapot gaan. De bouwkwaliteit is minder, de software is minder, gevoeliger voor hackers en andere kwaadwillenden, etc. Deze problemen heb je niet bij Apple, en als deze problemen wel bestaan is de kans groter dat Apple het voor je oplost in plaats van dat een persoon als ik langs moet komen.

Maar voor mij het belangrijk dat alles met elkaar samen werkt. Notificaties kan ik op mijn telefoon ontvangen en op mijn pols. Als mijn telefoon gaat, beginnen al mijn Apple apparaten te rinkelen en kan overal opnemen. Mijn agenda is gesynchroniseerd en op ieder apparaat in te zien. Al mijn apparaten zijn gekoppeld aan mijn Apple ID, waardoor ik bij verlies of diefstal op een ander apparaat hem weer kan vinden. Het is net dat stapje verder dat ik bij een Windows- of Android apparaat net iets meer moeite moet doen. Het werkt gewoon.

En ja, daar betaal je nu eenmaal iets meer voor. Maar dat verdient zichzelf terug in gebruiksgemak. Maar als je slim en zuinig bent, zoals ik, kun je voor een zacht prijsje ook veel plezier beleven aan Apple en alles wat dat met zich meebrengt. Iedereen maakt zijn eigen afweging.

Onze diensten

Meer

Van Der Heijden IT

06-81702579

info@vanderheijdenit.nl

(maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur)

Jan van Hoofstraat 1
5684 XS Best
(per 5 juni 2023. Let op, geen bezoekadres)

KVK 54183049
BTW NL126128273B01