Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het afgelopen jaar ben ik helemaal overgestapt op Unifi van Ubiquiti. Simpelweg omdat het werkt en de kwaliteit de prijs vele malen overstijgt. Vandaag wil ik inzoomen op misschien wel het hart van jouw nieuwe wifinetwerk: de Cloud Key.

Bij het eerste Unifi netwerk dat ik aanlegde heb ik gelijk een Cloud Key UC-CK (Gen1) geïnstalleerd. Het netwerk bestond (naast de Cloud Key) uit vijf UAP-AC-LITE access points en een US-8-150W switch. Ik kon gelukkig het bestaande kabelnetwerk gebruiken, wat ik bij aanbrengen van de vorige access points al met bloed, zweet en tranen heb gedaan. De Cloud Key maakte het geheel af.

Niet verplicht

In feite is het een kleine quadcore computer waar de managementsoftware van Unifi op draait. Als je gebruik maakt van een PoE switch kan de controller zelfs zonder extra voeding draaien. Mocht dat wel nodig zijn, dan zit er een USB-C poort op de kont van het apparaat. Daar vind je ook de MicroSD poort om instellingen en logbestanden op te kunnen slaan. In de doos dit zelfs een 8GB MicroSD kaartje, dikke plus voor Ubiquiti. De korte ethernetkabel zorgt voor een robuuste verbinding.

Het gebruik van de Cloud Key is niet verplicht, maar gezien dit mijn eerste netwerk was toch voor gekozen. De klant wou namelijk een gastnetwerk gebruiken naast het bedrijfsnetwerk, zodat bezoekers beschikking hadden over gratis wifi. Mijn plan was om daar een captive portal voor te gebruiken, zodat de klant bijvoorbeeld leuke acties voor kon schotelen aan de gebruikers van het gastnetwerk voordat ze er gebruik van konden maken. Dit liep niet helemaal zoals ik wou op dat moment, maar zeker nog een optie voor de toekomst.

Controle hebben en houden

De Cloud Key gebruik ik nu om het netwerk op afstand te kunnen beheren en knelpunten daar waar nodig in een vroegtijdig stadium voor te zijn. In de praktijk houdt dit in dat ik eens in de zoveel tijd een keer inlog om te kijken hoe het netwerk er voor staat en of er geen misbruik wordt gemaakt van het gastnetwerk. Ik kan zien hoeveel data er binnenkomt (download) en uit gaat (upload), wat door de limieten die ik ingesteld heb tot een minimum beperkt blijft. De klant had voorheen een simpele ADSL verbinding die vaak overbelast werd.

De Key zorgt er ook voor dat alle updates van Ubiquiti (bijna) automatisch geïnstalleerd worden. Bijna tussen haakjes, want ik wil wel de controle houden. Zodra er een update is geeft de toegankelijke webinterface (die overal ter wereld te bereiken is, zelfs via een uitstekende en uitgebreide app) dat aan, waarbij ik met een druk op de knop updates door kan voeren.

Constante ontwikkeling

De mogelijkheden van de Cloud Key als controller van je Unifi netwerk zijn zo uitgebreid, dat ik niet alle details in een blog kan delen. De techniek is ook nog constant in ontwikkeling, dus de mogelijkheden groeien met de dag. Het gebruik van de Cloud Key geeft mij als beheerder van het netwerk de tools en de inzichten om alle mogelijke netwerken, van klein tot groot, perfect te laten lopen en op afstand te beheren. Inmiddels heb ik twee Cloud Keys draaien en zal voor mij aan de basis blijven staan voor ieder serieus wifinetwerk.

Ik heb overigens nog geen ervaring met de Gen2 varianten, maar gezien ik ook verliefd ben geworden op Unifi Video producten zal dat niet lang duren. Dat geldt overigens ook voor de Security Gate.

Onze diensten

Meer

Van Der Heijden IT

06-81702579

info@vanderheijdenit.nl

(maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur)

Jan van Hoofstraat 1
5684 XS Best
(per 5 juni 2023. Let op, geen bezoekadres)

KVK 54183049
BTW NL126128273B01