Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op 5 oktober 2021 brengt Microsoft de nieuwste versie van haar Windows besturingssysteem uit: Windows 11. Deze versie is een doorontwikkeling van Windows 10 met een hoop nieuwe moderne technieken onder de motorkap.

Nieuwe look, nieuwe technieken

Windows 11 lijkt in veel opzichten op voorganger Windows 10. Toch zijn er genoeg nieuwigheden. Zo is de startknop niet meer linksonder in de hoek, maar verschoven naar het midden van de taakbalk. Met Snap Layouts kunnen meerdere vensters gemakkelijk verdeeld worden over het scherm. Teams is voortaan standaard ingebouwd, wat samenwerken een stuk gemakkelijker maakt. Via widgets kan relevante informatie voor de gebruiker opgeroepen worden. Voor schermen die het ondersteunen is HDR (High Dynamic Range) voor verbeterde kleurweergave nog verder verbeterd.

Microsoft voegt zelfs ondersteuning toe voor Android apps, maar dit komt in een later stadium pas beschikbaar via een update.

Niet iedere computer is compatible

Windows 10 draait op heel veel computers. Basisregel is dat als je computer goed genoeg was voor Windows 7, Windows 10 probleemloos draait. Windows 11 is echter minder flexibel. Microsoft heeft de keuze gemaakt om oude hardware niet te ondersteunen vanwege de verhoogde beveiligingsdrempel voor het besturingssysteem. De minimale systeemeisen voor Windows 11 zijn:

Computers die sinds mei 2021 door Van Der Heijden IT zijn geleverd zijn meteen klaar om de overstap te maken. Voor compatible computers geldt dat veelal Secure Boot of TPM 2.0 niet standaard geactiveerd is. Om te zien of jouw computer compatible is, kan deze tool gedraaid worden.

Als je computer niet compatible is

Formeel biedt Microsoft geen ondersteuning als je computer niet voldoet aan de minimale systeemeisen. Informeel is het goed mogelijk dat het installeren van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft toch mogelijk is. Microsoft waarschuwt wel dat updates voor het besturingssysteem en drivers niet ondersteund wordt. Van Der Heijden IT levert geen ondersteuning als Microsoft ook geen ondersteuning biedt om een zo goed mogelijke ervaring en veiligheid te kunnen bieden.

Installeren kan vanaf 5 oktober

Microsoft brengt Windows 11 vanaf 5 oktober gefaseerd uit. Windows 10 machines die voldoen aan de minimale systeemeisen ontvangen vanzelf een update van Microsoft. Microsoft zegt dat het tot een half jaar kan duren voordat deze gefaseerde uitrol klaar is. Kan je niet wachten, dan ondersteunen wij graag in een geforceerde upgrade als jouw computer Windows 11 ondersteunt.

Ondersteuning voor Windows 10 stopt in 2025

Voldoet je computer niet aan de minimale systeemeisen? Dan kan je gewoon met Windows 10 blijven werken. Microsoft blijft Windows 10 ondersteunen tot 14 oktober 2025. Je hebt dus nog enkele jaren om een nieuwe computer te kopen die wel voldoet aan de minimale systeemeisen van Windows 11. Houd hier tijdig rekening mee om verrassingen te voorkomen. Geen ondersteuning vanuit Microsoft betekent geen updates meer met alle risico’s van dien.

De sprong wagen?

Klanten van Van Der Heijden IT zullen, indien zij hardware hebben die voldoet aan de minimale systeemeisen, benaderd worden over de upgrade. Voor RMM klanten betekent dit dat wij dit doen op afstand. De keuze is aan hen. Bij vragen kan altijd contact op worden genomen. Bij nieuwe leveringen zullen wij adviseren om Windows 11 meteen te installeren.

Geen computers die voldoen aan de minimale systeemeisen? Een mooi moment om vernieuwing te overwegen waar wij graag bij assisteren.

Onze diensten

Meer

Van Der Heijden IT

06-81702579

info@vanderheijdenit.nl

(maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur)

Jan van Hoofstraat 1
5684 XS Best
(per 5 juni 2023. Let op, geen bezoekadres)

KVK 54183049
BTW NL126128273B01