Zoek
Sluit dit zoekvak.

Data recovery is echt een essentieel onderdeel geworden van de dagelijkse werkzaamheden van Rutger van der Heijden Computers. Want wie er niet op tijd bij is, kan zo maar geconfronteerd worden met verlies van data. Data die je nodig hebt voor je bedrijfsadministratie of die o zo belangrijke klant.

Een harde schijf heeft helaas niet het eeuwige leven. Zeker de traditionele harde schijven op basis van ronddraaiende magnetische platen. De hoeveelheid techniek die hier op microscopisch niveau plaatsvindt maakt deze harde schijven niet echt bedoeld voor transport. Om een voorbeeld te geven van hoe perfect alles moet werken: de afstand tot de magnetische plaat en de leeskop is minder dan een haar. Een trilling als de harde schijf 5600 omwentelingen per minuut maakt of een stofdeeltje in de behuizing is genoeg voor een ‘headcrash’ waarbij de leeskop zich in de magnetische plaat boort, met onherstelbare schade tot gevolg. Dag data! Dat wordt opsturen naar een duur lab, want hier zijn specialisten voor nodig.

En nog een nadeel is het feit dat het een magnetische plaat is. De meest voorkomende problemen met deze harde schijven is data corruptie omdat de levensduur van de schijf er op zit. Soms is dat na een paar maanden, soms heb je geluk en gaat het jaren goed. Als data eenmaal corrupt begint te worden, is het zaak om zo snel mogelijk de data van de harde schijf te trekken om het veilig te stellen. Zo ook bij een case die recentelijk bij ons kwam.

Data recovery van privédata met emotionele waarde

Een klant gaf aan thuis nog een harde schijf te hebben die kuren vertoonde. De schijf las niet altijd de data of was extreem traag: een signaal dat de schijf op sterven na dood is. Geadviseerd om de schijf vooral niet meer aan te koppelen en zo snel mogelijk aan ons over te dragen, zodat we de data veilig konden stellen. Dat moest echt gebeuren, want er stond privédata op met emotionele waarde.

Eenmaal in ons bezit zijn we meteen aan de slag gegaan met de data recovery. De harde schijf aankoppelen om te zien of hij start: check. Kijken of de schijf geopend kan worden: helaas. Geen goed teken, maar niet onoverkomelijk. Voor de zekerheid opende we Partition Wizard om wat meer duidelijkheid te krijgen. We hebben in de software geprobeerd om de schijf tijdelijk opnieuw op te bouwen, maar de datacorruptie was te ver heen. Dan zit er maar één ding op: zorgen dat de data zo snel mogelijk opgespoord en gekopieerd wordt.

Niet het eeuwige leven

Het zoeken van data op schijf gebeurd op een zo laag mogelijke technische laag, zonder onderscheid te maken wat de data is in welk bestandsformaat. Alle data dus, met een hoop overbodige zaken als thumbnails die Windows gebruikt om voorvertoningen te maken. Dit alles wordt gedumpt in mappen, die daarna gesorteerd moeten worden op bestandstype. Gelukkig was het in deze case mogelijk om tientallen gigabytes aan data over te zetten naar een andere harde schijf. In overleg met de klant werd de data in de cloud gezet, omdat deze dienst al bij ons werd afgenomen. Het advies was daarna om de data veilig op te bergen op een opslagmedium zonder bewegende onderdelen, zoals een USB stick of (bij voorkeur) een draagbare SSD. Deze hebben ook niet het eeuwige leven, maar hebben minder kwetsbaarheden dan een externe harde schijf.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden wij iedereen onze RMM (remote management & monitoring) oplossing aan, zodat we data recovery juist voor kunnen zijn.